ルワンダのソラークッカー(報告)/Solar Cooker in Rwanda (Report)

Report: Solar Cooker usage in Rwanda/報告:ルワンダでのソーラークッカーの普及状況について
October 24, 2007/2007年10月24日
Toshikazu Mito/三戸 俊和
 
Dear friends at SCI/SCIへ
Today, Yuri and I could meet a gentleman, Eng. Kanigwa Emmanuel, who was working as a Co-director of a national technical institute in Rwanda (CITT, KIST) and who has promoted solar cookers in Rwanda for many years. From him, we could learn the latest situation of solar cooker and other energy efficient tools’ development in Rwanda and the fact that solar cookers were first introduced to them by SCI. Here is the key information obtained/本日、優理と私は技術者エマニュエル・カニグワ氏に会うことができました。彼はルワンダの国立の技術大学のCITT-KISTというところの共同代表をしていた人であり、ソーラークッカーの普及に長年関わってきた方です。彼から、ソーラークッカーや他のエネルギー効率の高い装置のルワンダでの発展状況について最新情報を聞くことが出来たとともに、彼らにクッカーを最初に紹介したのがSCIであったという事実を聞きましたのでご報告します。主要点は次のとおり:
1) The promotion of solar cookers are no longer conducted by CITT, KIST. Emmanuel has retired from the co-director position and started his own enterprise. The company has a will to sell solar cookers but the sales have not started yet./ソーラークッカーの普及について、CITT-KISTは現時点では行っていない。エマニュエルは共同代表の地位を去り自分で会社を興している。その会社はクッカーを売るつもりだが、まだ販売は始まっていない。
2) The charcoal price is very expensive in Rwanda. For example, 4-5 bags of charcoal are necessary for monthly cooking and they cost around 20,000 to 25,000 Frw (= US$36 to 45). Therefore, if cookers are sold around 60,000 Frw (US$109) with payment by installments, there is a great potential to create cookers’ market in Rwanda./炭の値段はルワンダでは非常に高い。例えば、一ヶ月の調理をするのに4-5袋の炭が必要になるが、36~45米ドルもする。そのため、クッカーが100米ドル前後で販売されれば(分割払いを認めるという前提で)クッカーがルワンダの市場に出回る可能性は高い。
3) The target usage of the cooker in Rwanda would be for lunch cooking during dry seasons. If we have about 200 sunny days in one year and use cookers for lunch cooking, we can estimate that charcoal usage can be reduced about 27% (200/365(days)x50%(another 50% is for dinner and breakfast cooking) )./ルワンダでのクッカーの主用途は乾期における昼食時の利用だろう。仮に晴れた日が年間200日あり、昼食の調理にクッカーを使うとすれば、炭の使用量を約27%削減できると計算できる(200/365日×(昼に使用する炭)一日の50% )。
4) Typical menu for lunch cooking is a boiled dish with beans, potatoes, water, etc. Usually, people cook such a dish by boiling for about four hours and by using charcoal, and stock the cooked food for three days. Then three days later, they will do new cooking boiling. For one time cooking, food materials weigh around 1 Kg per person to feed. Thus, the box cooker is more suitable than the parabolic cooker for Rwandan lunch cooking as the box type is better at boiling and as its stands can be stronger than those of the parabolic type./昼の調理のメニューの典型は豆やジャガイモ、水などを混ぜて煮る料理。通常、炭を使って4時間程度煮込み、調理された料理を3日かけて消費する。そして3日後に新しい煮込みを行う。一回の調理で使う食材の重さは、一人当たり約1キログラム。 そのため、ボックス型の方がパラボラ型よりもルワンダの昼食の調理には優れている(ボックス型の方が煮込みにむいているし、架台がパラボラよりも上部に設置できる)。
5) Nevertheless, they believe that both parabolic and box types have a great potential to create a new market in Rwanda. The challenges for those cookers are/しかし、どちらのタイプもルワンダで市場を作る潜在性はある。課題としては:
– High cost (parabolic) <– The price of glass of 1m x 1.2m is 6000Frw (US$10), so the production cost of the box type is not so expensive./高価格(パラボラ型)<-1m×1.2mのガラスの価格は約10米ドルであり、ボックスタイプの製造コストはそう高くない。
– Cumbersomeness to adjust the cooker to the sunlight (parabolic & box)/器具を太陽に合わせ続ける面倒くささ (パラボラ型&箱型)
In short, they need to first create good market and promotion strategies to make cookers circulate in the market in Rwanda./要するに、市場戦略とクッカーを知らしめる戦略をまずきちんとつくり、ルワンダのマーケットを掘り起こすことが必要。
6) The climates between Kenya and Rwanda are different. They are welcome to try the new balloon type cooker in Rwanda, too./ケニアとルワンダの気候は違う。バルーンタイプをルワンダに持ってきてくれれば喜んで試験する。 
7) Additional information/追加情報:
– 1/3 of electricity consumption at private houses is by water heating. Emmanuel’s company is ready to produce a solar water heating system for a private house within five days at the cost of 350,000Frw (US$636)./家庭の3分の1の電力消費が温水供給。エマニュエルの会社では太陽温水供給システムを各家庭に5日で準備する用意がある(価格は636米ドル)。
– CITT, KIST worked hard to distribute high efficient cooking stoves, which reduce 50% of charcoal usage. However, the stove takes longer time for cooking and that feature is discouraging consumers to use the stove. /CITT-KISTは高効率調理ストーブの普及に努めてきた。そのストーブは炭の使用を50%削減できる。ただ、高効率ストーブは調理に要する時間が長くなるので、使用普及の制約要因となっている。